Ürünler
Özel inşaat fotovoltaik çözümleri için ortağınız.
Yenilikçi ve yetkin.
Net metering
Τι είναι το net metering;
Το net metering είναι το βασικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015.
Η ελληνική μετάφραση του όρου μπορεί να προσδιορισθεί ως «ενεργειακός συμψηφισμός» και αναφέρεται στον συμψηφισμό της παραγόμενης από τα φωτοβολταϊκά ενέργειας και της καταναλισκόμενης από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ενέργειας. Ο όρος “net” προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή αφορά το χρονικό διάστημα μεταξύ των μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ η οποία βάσει της τελευταίας υπουργικής απόφασης είναι 12 μήνες.
Εάν υπάρχει περίσσεια παραγόμενης ενέργειας, αυτή δεν χάνεται αλλά πιστώνεται στον αυτοπαραγωγό για την επόμενη χρονική περίοδο. Η περίσσεια ενέργειας πιστώνεται στον αυτοπαραγωγό για 2 έτη, αν δεν καταναλωθεί ως τότε, χάνεται.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του net metering είναι ότι δεν εξαρτάται από την τιμή της κιλοβατώρας (kWh) αλλά ο συμψηφισμός γίνεται σε μονάδες μέτρησης ενέργειας. Ο αυτοπαραγωγός δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις τιμών της κιλοβατώρας από τους διάφορους προμηθευτές ρεύματος αφού ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι λογιστικός.
Το net metering αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια τον κύριο τρόπο συμψηφισμού ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν αναπτυχθεί αρκετά και περνούν από την φάση των κρατικών επιδοτήσεων στην ισοτιμία με τις συμβατικές πηγές και την άμεση χρήση τους για αυτοκατανάλωση χωρίς να επιβαρύνουν το υπόλοιπο σύνολο όπως με τα φωτοβολταϊκα ταρίφας έως τώρα (τέλος ΑΠΕ - ΕΤΜΕΑΡ).
Επιπλέον το σύστημα net metering προσφέρει σχετικά άμεση απόσβεση για τον ενδιαφερόμενο, ενώ συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος.
Πώς λειτουργεί το net metering;
Τα βασικά στοιχεία ενός φωτοβολταϊκού συστήματων net metering είναι τα εξής:
-
Φωτοβολταϊκά πλαίσια ή πάνελ (panels) με τις βάσεις τους
-
Αντιστροφέας (inverter)
-
Ηλεκτρικοί πίνακες AC/ DC
-
Μετρητής ενέργειας
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια εγκαθίστανται σε συγκεκριμένο χώρο επί του ακινήτου που θα ορίσει ο μελετητής. Τα πλαίσια συνδέονται με τον αντιστροφέα ο οποίος μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα από συνεχές σε εναλασσόμενο, συμβατό με το δίκτυο ηλεκτρισμού. Ο αντιστροφέας συνδέεται με τον μετρητή, που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια των φωτοβολταϊκών.
Παρακάτω φαίνεται σε ένα απλοποιημένο σχέδιο, πώς λειτουργεί το σύστημα net metering
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια συνδέονται με έναν αντιστροφέα τάσης. Ο αντιστροφέας μετατράπει την παραγώμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια από συνεχές ρεύμα σε εναλασσόμενο, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σπίτι και να είναι συμβατό με το δίκτυο. Ο αντιστροφέας συνδέεται με τον μετρητή 1, που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια των φωτοβολταϊκών.
Στην συνέχεια η ενέργεια καταναλώνεται απ’ευθείας από τον αυτοπαραγωγό (κτίριο και εγκαταστάσεις). Εάν περισσεύει ή εάν δεν υπάρχουν ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας εκείνη την χρονική στιγμή, η ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μέσω του μετρητή 2.
Ο μετρητής 2 είναι διπλής κατεύθυνσης και καταγράφει το εισερχόμενο προς το κτίριο ρεύμα όσο και το εξερχόμενο προς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως είπαμε, στο net metering ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός. O μετρητής του ΔΕΔΔΗΕ (μετρητής 2) μετράει την ενέργεια που καταναλώνει το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό και o μετρητής του αυτοπαραγωγού (μετρητής 1) μετράει την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό.
Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου (εκκαθαριστικός λογαριασμός), το ποσό που θα πληρώσετε στον πάροχο για το ρεύμα, θα είναι το κόστος των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από την διαφορά ανάμεσα στον μετρητή 2 και τον μετρητή 1.
Εάν η διαφορά είναι μηδενική τότε δεν θα πληρώσουμε για το ρεύμα που καταναλώσαμε. Εάν η διαφορά είναι πλεονασματική, τότε η περίσσεια ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό μέχρι να κλείσει ο κύκλος (κάθε τρία χρόνια) και να γίνει η εκκαθάριση.
Περιπτώσεις:
Εάν η πλεονάζουσα ενέργεια που δώσαμε στο δίκτυο είναι λιγότερη από την ενέργεια που ζητήσαμε από το δίκτυο, ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι χρεωστικός.
Εάν η πλεονάζουσα ενέργεια που δώσαμε στο δίκτυο είναι περισσότερη από την ενέργεια που ζητήσαμε από το δίκτυο, ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι πιστωτικός – οι παραπανίσιες κιλοβατώρες που παράχθηκαν, θα μεταβιβαστούν στον λογαριασμό της επόμενης χρονιάς.
Εάν η πλεονάζουσα ενέργεια που δώσαμε στο δίκτυο είναι ίση με την ενέργεια που ζητήσαμε από το δίκτυο (σχεδόν απίθανο), ο λογαριασμός μας θα είναι μηδενικός.
Είναι σημαντικό λοιπόν να εγκαταστήσουμε ένα φωτοβολταϊκό, που να παράγει ετήσια όση ενέργεια καταναλώνουμε.
Προσοχή! Ο λογαριασμός που λαμβάνουμε από τον εκάστοτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ, Protergia, Watt & Wolt, κλπ.) εκτός της χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει και λοιπές χρεώσεις όπως φόρους και τέλη λόγω των οποίων ο λογαριασμός μας αποκλείεται να είναι μηδενικός παρά την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Διαδικασία μελέτης / αδειοδότησης
Επιγραμματική διαδικασία
-
Για να γίνει η μελέτη του φωτοβολταϊκού συστήματος που θα είναι ιδανικό για τα δικά σας δεδομένα, ο μελετητής/ τεχνικός χρειάζεται συγκεκριμένες πληροφορίες που θα αναφέρουμε παρακάτω (μπορείτε να μεταβείτε άμεσα στα έγγραφα για μελέτη και προσφορά εδώ).
-
Γίνεται μια αυτοψία του διαθέσιμου χώρου που έχει το ακίνητο και δίδεται η τελική προσφορά του φωτοβολταϊκού συστήματος. Σχεδιάζεται η βέλτιστη χωροθέτηση ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση του συστήματος.
-
Μαζεύονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος (δείτε τα απαραίτητα έγγραφα για αίτηση σύνδεσης net metering εδώ).
-
Μόλις εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης, γίνεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού από εξειδικευμένο συνεργείο.
-
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, γίνεται η αίτηση ενεργοποίησης και το σύστημα είναι έτοιμο για χρήση!